Lemken váltvaforgató ekék – a világ legjobb ekéi

A Lemken minden talajtípushoz tud megfelelő ekét kínálni akár már 40 LE teljesítményű traktorokhoz is. A kínálatban megtalálható rengeteg féle váltvaforgató eke, kezdve a kisebb függesztett ekéktől egészen a nagyobb, akár 12-fejes félig-függesztett váltvaforgató ekékig. A Lemken márkát a minőségi, megbízható és tartós ekéi tették világhírűvé. A könnyen beállítható Lemken ekék munkája és szántásképe egyedülálló a váltvaforgató ekék piacán.

Az ekék pontos beállítása – részletes leírás a linkre kattintva

Lemken eke juwel váltvaforgató eke

Lemken ekék tulajdonságai

A Lemken ekék igényesen kialakított, 230 év tapasztalatával megtervezett munkagépek. Ezek a gépek többféle kialakítású kormánylemezzel kaphatóak: felszerelhetőek teli, illetve réselt kormánylemezekkel is. A Magyarországon értékesített Lemken ekék túlnyomó többségét réselt kormánylemezekkel szállítják. A réselt kormánylemez használatának előnye a telivel szemben az, hogy az eke vontatási ellenállása a talaj agyag és nedvességtartalmától függően akár harmadára is csökkenthető.

Lemken duramaxx

A Lemken kétféle kormánylemez rögzítési módszert használ:

  • a kopóalkatrészek rögzítését csavarral oldják meg( BS-42 ekefej),
  • a kopóalkatrészeket a Lemken által szabadalmaztatott, csavar nélküli, ragasztásos technológiával rögzítik (DuraMaxx ekefej).

A DuraMaxx, csavar nélküli kormánylemez rögzítési módszer előnyei:

  • a kopóalkatrészek teljesen elkoptathatóak,
  • a kopóalkatrészeken nincsenek keresztmetszet csökkentő furatok,
  • a gyorscserélő rendszer segítségével a kormánylemez részei egyetlen biztosító csap eltávolításával kicserélhetőek.

Lemken ekék diamant

A Lemken ekék nagymértékben személyre szabhatóak. Minden ekefej felszerelhető beforgatólemezekkel, melyek beforgatják a   felszínen lévő szervestrágyát és szármaradványokat a barázda alsó harmadába. A beforgatólemezek mellett a Lemken ekék kiegészíthetők olyan előhántók széles választékával, melyek minden talajtípusban és növénykultúrában megfelelő munkát tudnak végezni.

Lemken ekék variopal 9 váltvaforgató eke

Az ekékhez elérhető altalajlazító tüske is, amely az eketalp felszakítását végzi és minden második ekefejre felszerelve mélyítő művelést tesz lehetővé egymenetben a szántással. A Lemken munkagépek akár minden ekefejnél elláthatóak különböző méretű és formájú tárcsáscsoroszlyákkal is.

Lemken ekék Varititan eke

Minden váltvaforgató eke a Lemken gyártónál változtatható fogásszélességű. Az Euro elnevezésűek fogásszélessége csavarorsóval 4 pozícióba, a Vari elnevezésűek hidraulikusan, fokozatmentesen, 35 és 55 cm között állíthatóak.

A Lemken ekéket többféle méretű és erősségű gerendellyel lehet választani attól függően, hogy milyen talajban és mekkora erőgéppel szeretnénk velük dolgozni. A széria gerendely magasság 80-85 cm 100 cm ekefej-osztás mellett, de a Lemken ekék kérhetők akár 90 cm magas gerendellyel és 120 cm ekefej-osztással is.

Lemken ekék Juwel eke

Lemken függesztett váltvaforgató ekék

A függesztett ekék felszerelhetőek univerzális támkerékkel, mely közúti üzemben vontatottá teszi a munkagépet, munka pozícióban mélységállító támkerékként üzemel.  A Lemken a nagy ekefej számú függesztett ekékhez ajánlja az alacsony átfordítási rendszert, mely az eke átfordításánál automatikusan a gerendelyt behúzza alapállapotba, így az eke súlypontja a traktor középvonalával kerül egy vonalba. Ez a rendszer kíméli a traktor három pontját és dombos területen átfordításkor megőrzi a traktor stabilitását.

Lemken ekék variopal eke

A szántás minősége, az ekék kopása és a traktor üzemanyag felhasználásának csökkentése érdekében az ekék pontos beállítása létfontosságú, ezért a Lemken kifejlesztette a függesztett váltvaforgató ekéihez szabadalmaztatott Optiquick rendszert, mely egyedülálló az ekék piacán. Ezzel a rendszerrel egyszerűen és pontosan be tudjuk állítani az első ekefej fogásszélességét és a traktor-eke húzási szögének nagyságát.

Lemken ekék eurotitan eke

Lemken féligfüggesztett váltvaforgató ekék

A féligfüggesztett ekéknél alapkivitelben az erőgép barázdában jár, de törzscsuklós és hevederes traktorok esetében kérhető tarlón járó kivitel is. A Lemken legnagyobb féligfüggesztett ekéje a 12 ekefejes Titan egy 8 ekefejes ekéből és egy külön kiemelhető 4 ekefejes Opal ekéből épül fel.

Lemken ekék Juwel eke

Lemken szántáselmunkálók

A Lemken a szántással egymenetben történő szántáselmunkálásra is kínál megoldást. Gyártanak ekére ráépített kivitelű könnyű és közepesen nehéz szántáselmunkáló hengereket, illetve vontatott öntöttvas, nagyméretű gyűrűs szántáselmunkáló hengereket is.


Lemken váltvaforgató ekék típusai:


Lemken Opal eke

Lemken Juwel eke

Lemken Diamant eke

Lemken titan eke


Modell Típus Ekefej osztás (cm) Ekefejszám
EurOpal függesztett 90/100/120 2-7
VariOpal függesztett 90/100/120 3-6
Juwel függesztett 90/100 3-7
Diamant félig-függesztett 100/120 5-9
EuroTitan félig-függesztett 100 9-12
VariTitan félig-függesztett 100 9-12


Iratkozzon fel hírlevelünkre!hírlevél gomb

 Értesüljön első kézből újdonságainkról, akcióinkról!